Debati për maskën e fytyrës zbulon një standard shkencor të dyfishtë

Debati i mbrapa dhe i katërt dhe ndryshimi i politikës mbi përdorimin e maskave për fytyrën për të parandaluar përhapjen e Covid-19 zbulon një standard të dyfishtë të ndritshëm. Për disa arsye, ne kemi trajtuar ndryshe këtë çështje të veçantë të shëndetit publik. Ne nuk shohim mënyra të ndryshme që pyesin nëse njerëzit me të vërtetë duhet të mbajnë 6 metra larg njëri-tjetrit në rrugë, në krahasim me 3 këmbë, ose që hedhin dyshime nëse është një ide e tillë e mirë për të promovuar periudhat e larjes së duarve që janë 20 sekonda të gjatë. Por kur bëhet fjalë për të mbuluar fytyrat tona, është përdorur një rigorizitet studiues. Javët e fundit, ekspertët kanë këshilluar me kujdes - ose kanë refuzuar përdorimin e maska ​​nga publiku i gjerë - pasi ata u lutën për prova më të mira, më vendimtare. Pse?

Ata kanë të drejtë, natyrisht, që literatura e kërkimit mbi përdorimin e maskave nuk jep përgjigje përfundimtare. Nuk ka prova klinike në shkallë të gjerë që vërtetojnë se përdorimi personal i maskave mund të parandalojë përhapjen e pandemisë; dhe ato që shikojnë maskat dhe gripi kanë prodhuar rezultate ekuivale. Por kjo shpërndarje e provave nuk na tregon shumë, në asnjë mënyrë: Gjykimet as vërtetojnë se maska ​​janë të dobishme, as që janë të rrezikshme ose humbje kohe. Kjo për shkak se studimet kanë qenë të pakta në numër dhe janë shoqëruar me probleme metodologjike.

Merrni për shembull një provë të madhe të rastit të përdorimit të maskave midis studentëve të kolegjit amerikan në sezonin e gripit 2006–07. Ulja e sëmundjes në mesin e atyre që mbanin maska ​​për fytyrën në atë studim nuk ishte statistikisht e rëndësishme. Por për shkak se studimi u krye gjatë asaj që doli të ishte një sezon i butë për gripin, gjykimit i mungonte fuqia statistikore për atë pyetje; nuk kishte njerëz të mjaftueshëm të sëmurë për studiuesit të kuptojnë nëse maskat e veshura janë përmirësuar vetëm në higjenën e duarve. Ata gjithashtu nuk mund të përjashtonin mundësinë që studentët ishin infektuar tashmë para se të fillonte gjyqi.

Ose të marrë një studim tjetër të të njëjtit sezon të gripit, këtë herë në Australi, i cili nuk gjeti asnjë efekt përfundimtar. Ai shikonte të rriturit që jetojnë me fëmijë që kishin grip. Më pak se gjysma e njerëzve të rastit në grupin e veshësve të maskave raportuan përdorimin e tyre "shumica ose gjithë kohës". Në fakt, ata shpesh flinin pranë fëmijëve të tyre të sëmurë pa to. Kjo ka pak ngjashmëri me pyetjen nëse duhet të vishni një maskë midis të huajve në dyqan ushqimesh në mes të një pandemie.

Por këtu është gjëja: Dikush mund të bëjë të njëjtat ankesa në lidhje me provat që mbështesin përdorimin e maskave nga punonjësit e kujdesit shëndetësor gjithashtu. Ndërsa të gjithë pajtohen që kjo praktikë është absolutisht kritike në spitale dhe klinika, kjo nuk ndodh sepse ne kemi prova bindëse nga gjykimet e rastit. Disa prova klinike që kemi për të përdorur maska ​​për punonjësit e kujdesit shëndetësor për të parandaluar gripin nuk tregojnë një efekt të qartë; madje as nuk mund të demonstrojnë se respiratorët më thelbësorë N95 funksionojnë më mirë sesa maskat kirurgjikale. Këto gjykime janë gjithashtu larg idealit. Për shembull, dikush testoi efikasitetin e maskave të rrobave duke krahasuar punonjësit e kujdesit shëndetësor që i vishnin ato me ata që kishin maska ​​kirurgjikale ose respiratorë, dhe gjithashtu me një grup kontrolli që ndiqte “praktikën standarde” në spital. Doli që shumica e punëtorëve në grupin e kontrollit kishin maska ​​kirurgjikale, kështu që studimi nuk mund të tregonte nëse maskat e rrobave ishin më të mira (ose më keq) sesa të mos kishin maska ​​fare.

Në të vërtetë, baza shkencore për punonjësit e kujdesit shëndetësor që përdorin maska ​​nuk vjen nga provat klinike të shpërthimeve të gripit apo pandemive. Ajo vjen nga simulimet laboratorike që tregojnë se maska ​​mund të parandalojë që grimcat virale të mos marrin përsipër - ka të paktën një duzinë prej tyre — dhe nga studimet e kontrollit të rasteve gjatë epidemisë së koronavirusit 2003 që shkaktoi SARS. Këto studime të SARS nuk ishin të kufizuara vetëm për punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Shtë e vërtetë që punonjësit e kujdesit shëndetësor ose njerëzit e tjerë që kujdesen për njerëz të sëmurë me Covid-19 janë të ekspozuar në nivele shumë më të larta të koronavirusit se kushdo tjetër. Në kontekstin e mungesës së maskave, ato padyshim kanë pretendim parësor për qasje. Por kjo nuk është një arsye për të thënë se nuk ka mbështetje për përdorimin e maskave nga të gjithë të tjerët. Në fund të fundit, nuk ka prova klinike që vërtetojnë se një distancë sociale prej 6 metrash parandalon infeksionin, me sa dimë. (Organizata Botërore e Shëndetit rekomandon vetëm një ndarje prej 3 metrash.) As gjykimet klinike nuk vërtetojnë se larja e duarve tona për 20 sekonda nuk është më e mirë se sa ta bëjmë këtë për 10 sekonda kur bëhet fjalë për kufizimin e përhapjes së sëmundjes në një pandemi të sëmundjes së frymëmarrjes. Baza shkencore për atë këshilla për larjen e dorës prej 20 sekondash nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rrjedh nga studimet laboratorike që matin virusin në duar pas kohërave të ndryshme të larjes.

Pra, cili ishte burimi i këtij standardi të dyfishtë në lidhje me maskat e fytyrës - dhe pse u rrëzua përfundimisht?

Unë mendoj se është kryesisht sepse ne e kemi nënvlerësuar vazhdimisht këtë virus, duke mbivlerësuar aftësinë tonë për t'u marrë me të. Miao Hua, një antropolog dhe banor mjekësor në Spitalin Mount Sinai në New York City, u trondit nga ndryshimi në qëndrimet ndaj kontrollit të infeksionit në SH.B.A. në krahasim me Wuhan. Në Kinë, ajo shkroi disa javë më parë, përhapja brenda spitaleve shpejt zbeh idenë se strategjitë rutinë të kontrollit do të ishin të mjaftueshme për të ndaluar këtë koronavirus të ri. Ajo që ajo dëgjonte nga Kina ishte surrealiste, tha ajo, dhe veçanërisht shqetësuese në dritën e "dështimit të komunitetit mjekësor amerikan për të regjistruar unike historinë e Covid-19".

Ndryshimi i fundit i politikës së CDC në mbështetje të maskave sugjeron që kjo njohje e vonuar mund të jetë bërë më në fund. Deklarata e agjencisë i atribuon ndryshimin provave akumuluese që sëmundja nuk transmetohet në të njëjtën mënyrë si gripi: që njerëzit mund të jenë ngjitës dhe asimptomatikë, dhe se virusi mund të përhapet duke folur, si dhe kollitjet, teshtitjet dhe kontaktet sipërfaqe të kontaminuara.

Unë mendoj se ngurrimi për të promovuar përdorimin e maskave nga publiku i gjerë, si dhe aplikimi i një standardi të dyfishtë për të mbështetur provat, ishte nxitur gjithashtu nga shqetësimet se njerëzit nuk do të ishin në gjendje të përdorin maska ​​pa e ndotur veten e tyre. Ose që maskat do të siguronin një ndjenjë të rreme të sigurisë, duke i bërë ata të ngadalësojnë distancimin shoqëror ose masa të tjera. Komunikimi efektiv është i rëndësishëm këtu, sidoqoftë, ashtu si ka qenë për teknikën e larjes së duarve. Stella Quah, një sociologe në Universitetin e Singaporit, studioi aspektet sociale të epidemisë SARS në Singapor, ku fushata e shëndetit publik përfshinte edukimin për higjenën e duarve, si dhe marrjen e temperaturave dhe përdorimin e duhur të maskave të fytyrës. CDC ndryshoi udhëzimet e saj për maskën e fytyrës të Premten e kaluar, pastaj postoi disa këshilla të kufizuara se si t'i vishni dhe t'i hiqni ato, së bashku me udhëzimet për bërjen tuaj nga një kombinim i bandaneve dhe filtrave të kafesë.

Më shumë arsim sesa do të jetë thelbësore, megjithëse, nëse të gjitha ato imazhe që ne po shohim në TV të njerëzve me maska ​​që nuk i mbulojnë hundët ose mjekrat, janë gjithçka për të kaluar. Historia e fundit mban të njëjtin mësim. Pas uraganit Katrina, respiratorët u rekomanduan për këdo që kryente punë për rregullimin e mykut në New Orleans. Një studim se si funksionoi për një kampion të rastësishëm prej 538 banorësh tregoi nevojën për arsim: Vetëm 24 përqind i kishin veshur ato siç duhet, dhe ata shpesh ishin njerëz që i kishin përdorur më parë; ndërkohë 22 përqind e njerëzve i vunë frymëmarrësit e tyre përmbys. Autorët e këtij studimi përfunduan: "Ndërhyrjet për të përmirësuar dhurimin e frymëmarrësve duhet të merren parasysh në planifikim ose epidemi të gripit dhe katastrofave." Një studim i vitit 2014 në Wuhan zbuloi se përdorimi i duhur i respiratorëve në punonjësit e kujdesit jo-shëndetësor ishte mjaft më i lartë pas trainimit.

A mundet që përdorimi i gjerë (dhe i duhur) i maskave të ketë bërë një ndryshim kur virusi shpëtoi nga kontrolli? Një studim i vitit 2018 nga Jin Yan dhe kolegët nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA ndërtuan një model bazuar në supozimet nga të dhënat laboratorike. Ata arritën në përfundimin se nëse vetëm 20 përqind e njerëzve përdorin maska, nuk do të ndryshonte përhapja e gripit. Në pajtim me 50 përqind, megjithatë, me përdorimin e maskave kirurgjikale me filtrim të lartë, efekti mund të jetë i konsiderueshëm. Ky është vetëm një rezultat teorik, dhe ne e dimë se shpërthimet Covid-19 janë përmbajtur në vende pa përdorim të gjerë të maskave. Nga ana tjetër, kur një shpërthim është jashtë kontrollit, edhe një kontribut i vogël ka rëndësi.

Në fund të fundit, është e vështirë të shpëtosh dyshimin se standardi i dyfishtë në lidhje me maska ​​ka më pak të bëjë me shkencën sesa një ndryshim kulturor se si ne reagojmë ndaj pandemive. Dallimi është i dukshëm që nga të paktën pandemia e parë e koronavirusit, SARS, e cila ndryshoi qëndrimet dhe sjelljet rreth shëndetit publik në Azi. Nuk ka të bëjë vetëm me maskat: Vendet jo-aziatike gjithashtu janë sjellur ndryshe në kontrollimin e temperaturave të njerëzve ose dezinfektimin e hapësirave publike. Nuk ka asgjë të re në lidhje me këtë tendencë, sidoqoftë. Shpesh kërkojmë prova ekstra speciale kur një praktikë nuk i përshtatet ideve tona të paracaktuar. Kjo, për fat të keq, është shumë e zakonshme; dhe shkencëtarët nuk janë imunë.

WIRED po ofron qasje falas në histori mbi shëndetin publik dhe si të mbroheni gjatë pandemisë koronavirus. Regjistrohu për buletinin tonë të Përditësimit Coronavirus për azhurnimet më të fundit dhe pajtohu për të mbështetur gazetarinë tonë.

WIRED është aty ku realizohet nesër. Shtë burimi thelbësor i informacionit dhe ideve që kanë kuptimin e një bote në një transformim të vazhdueshëm. Biseda WIRED ndriçon sesi teknologjia po ndryshon çdo aspekt të jetës sonë - nga kultura në biznes, nga shkenca në modelim. Përparimet dhe inovacionet që ne zbulojmë çojnë në mënyra të reja të të menduarit, lidhje të reja dhe industri të reja.

© 2020 Condé Nast. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Përdorimi i kësaj faqe interneti përbën pranimin e Marrëveshjes sonë të Përdoruesit (azhurnuar 1/1/20) dhe Politikës së Intimitetit dhe Deklaratës së Cookie-t (azhurnuar 1/1/20) dhe të drejtat tuaja private të Kalifornisë. Mos Shisni Informacionin tim Personal Wired mund të fitojë një pjesë të shitjeve nga produktet që janë blerë përmes faqes sonë, si pjesë e Partneriteteve tona të Filialit me shitësit. Materiali në këtë sit nuk mund të riprodhohet, shpërndahet, transmetohet, ruhet ose të përdoret ndryshe, përveç me lejen me shkrim të mëparshëm të Condé Nast. Zgjedhjet e reklamave


Koha e postimit: Prill-09-2020