Еу ги ослободи увезените медицински материјали и опрема од царински давачки и ДДВ

На 20 март 2020 година, Европската комисија ги покани сите земји-членки, како и Велика Британија, да побараат ослободување од тарифи и ДДВ за увоз на заштитни производи и друга медицинска опрема од трети земји. После консултациите, претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лејен официјално донесе одлука на 3 април привремено да ја ослободи медицинската опрема и заштитната опрема увезена од трети земји (т.е. земји кои не се од еу) од тарифите и данокот на додадена вредност за да помогне во борбата против новиот коронавирус.

 

微 信 图片 _20200409132217

 

Набавките одобрени привремено ослободување вклучуваат маски, комплети и респиратори, а привременото ослободување е за период од шест месеци, по што е можно да се одлучи дали ќе се продолжи периодот во зависност од фактичката состојба.

 

Како пример, земајќи го увозот на маски од Кина, еу треба да наплати 6,3% тарифа и 22% данок на додадена вредност, а просечниот данок на додадена вредност на респираторите е 20%, што во голема мерка го намалува притисокот на цената на увозот на купувачи по ослободување.


Време на објавување: април-09-2020 година